Evangeliseren in China
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Henk
08 Augustus 2008 | China, Beijing
We begonnen goed, de vaart zat er meteen goed in. Daar waren we bij de Tombe van Mao, die tijdelijk gesloten was. Een Amerikaanse toeriste grapte dat de vinger van Mao eraf gevallen was, maar misschien had het wel met de Olympische Spelen te maken. Hoe dan ook, een bezoek zat er vandaag dus niet in.
Nadat er weer enkele Chinezen met mij op de foto geweest waren (kan ik goed begrijpen, als ik Chinees was geweest zou ik ook erg graag met mijzelf op de foto willen), zagen we in de verte een flinke menigte Chinezen rondom een groepje Westerlingen zitten. We hoorden een gitaar, maar konden nog niets zien. Dichterbij gekomen zagen we een John Lennon look-a-like spelen alsof er daadwerkelijk vrede op aarde gekomen was. Zijn gevolg deed ons even twijfelen, die dames zagen er namelijk wel erg Nederlands uit. Even later stapten zij op ons af en inderdaad, het waren Nederlanders. Opgelucht meldden de vrouwen dat ze blij waren hun moedertaal te kunnen gebruiken. Gevraagd naar het doel van het gitaargetokkel, meldde zij 'evangelisten' te zijn. Nu weten de meeste van jullie wel hoe zo'n gesprek gaat: je bent geinteresseerd (oprecht overigens!), vraagt door, en uiteindelijk ben je zelf het onderwerp van discussie.
Het zou te makkelijk zijn om hen belachelijk te maken, dat zal ik dus ook niet doen. Ik heb altijd wat moeite met mensen die volledig voor een bepaalde 'ideologie' gaan. Zeker als ze het daarna anderen willen opdringen.
In het Holland Heineken House heerst er een andere ideologie, de 'badge-cultuur'. Vol trots loopt iedereen met zijn of haar badge rond. Als je echt wat bent heb je een IOC-badge (NOS mensen, IOC officials, sporters), wat lager staan de mensen met een HHH kaart (medewerkers, lage pers) en helemaal onderaan staan het gewone volk. Vol trots loop ik dus met mijn perskaart rond, maar als ik (zoals vanavond) in 1 ruimte zit met 'echte' journalisten, word ik toch niet echt serieus genomen (begrijpelijk).
Morgenavond schijnt rond een uur of half 1 Balkenende nog een persconferentie te geven, na afloop van de openingsceremonie, dus dit wil ik afwachten (waarna jullie in de zaterdagkrant mijn nieuwe bijdrage kunnen lezen). Hier kijk ik zeker naar uit!
Tot morgen!
Henk
07 Augustus 2008 - 20:30
Martin:
Hee Henk,
Weer een mooi geschreven stukje. Alleen zie ik nog even niet wat de titel met het stuk te maken heeft. Je hebt vast een goede uitleg!
Martin -
08 Augustus 2008 - 02:22
Henk:
Je hebt gelijk, de titel had beter gekund. Ik heb hem al veranderd!
Overigens, moet ik namens jou nog een vraag aan Jan Peter stellen vanavond?
Ciao! -
08 Augustus 2008 - 05:46
Leila:
He Henk,
Leuk dat je even een mail stuurde ik vind het wel gaaf hoor om je bevindingen te lezen en er achter te komen dat je qua humor nog net zo "droog" bent in China alsdat je in Nederland bent!
Wel een beangstigend onderwerp heb je me gestuurd zeg :"GOD" ik dacht die arme jongen heeft zich bij een of andere sekte gevoegd je weet het THE ASCO "RESCUE" TEAM stapt zo in een van zijn oxiderende kleppen om je te redden
groetjes en niet teveel witte rijst eten he volgens mij hebben ze ook zilvervlies rijst anders krijg je maagklachten als je terug bent (dit heb ik trouwens echt ergens gelezen)
zo nu moet ik verder (en ik kan trouwens maar een bepaalde hoeveelheid onzin per ochtend uitkramen)
groetjes en veel plezier! ik kijk maandag nog wel even op je log