Beijing!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Henk
04 Augustus 2008 | China, Beijing
In mijn laatste bijdrage maakte ik er al melding van. Gisterochtend vroeg de trein genomen richting Incheon, om daar het Nederlandse honkbal team aan het werk te zien. Het was een soort warming-up game. De ‘big event’ die dag was de ‘all-star game’ van de Koreaanse competitie. Die startte om zes uur en om twaalf uur was het daarom zoeken naar Nederlanders. Buiten twee persmensen en een Nederlandse official was er in het stadion geen Nederlander te vinden.
De zeer eenzijdige wedstrijd was binnen twee innings beslist. De Cubanen sloegen de Nederlandse pitcher helemaal aan gort. Hoewel de Nederlanders zich goed herstelden, werd het toch een forse nederlaag, 10-0.
Om vijf uur was ik wederom terug in het hostel, waar spleetoog Jurre net wakker geworden was. ’s Avonds hebben we een Koreaanse barbeque genuttigd, waarna de locale bar met een slotbezoek werd vereerd. De drankjes werden samen met een Fin, Amerikaan, Taiwanese en een Engelse genuttigd. Dit laat ook meteen het leuke van deze manier van reizen zien. Je ontmoet zoveel leuke mensen vanuit de hele wereld.
Tot zover de positieve noot voor vandaag. China zelf is namelijk helemaal niet zo positief (tot nu toe althans). Ik moet de eerste Engels sprekende Chinees nog tegengekomen. Vanaf het vliegveld zijn we twee keer met een taxi gereden en een keer met de bus. Nog steeds waren we er niet.
Wel kwamen we bij een zogenaamd centrum voor Melkertbanen. Nu is elke baan in China natuurlijk een Melkertbaan, maar dit zijn wel zeer nuttige functies. Zeven man (waarvan er slechts een iemand Engels spreekt) wachten mensen op die tijdens de Olympische Spelen verdwaald zijn. Om een idee te krijgen, dit centrumpje is vijf kilometer verwijderd van dichtsbijzijnde event. Wij waren overduidelijk de eerste ‘verdwaalden mensen’ van vandaag, want vol enthousiasme werden we op de foto genomen (toen de Engelse spreken vrouw ons probeerde te helpen). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze dachten dat ik een Nederlandse sporter was (aangezien ik weer eens mijn Oranje shirt aangedaan had).
Vriendelijk waren ze dus wel, met zeven man discussieren waar ons hostel wel niet zou zijn. Functioneel waren ze echter niet, we schoten geen meter op.
Ook in het hostel zelf kostte het ons enorm veel tijd om alles rond te krijgen. Gelukkig had ik alle e-mails die ik van hen gekregen had op mijn laptop zijn, dit scheelde veel geregel.
Toch is er wel degelijk een Olympisch sfeertje te merken als je de stad in gaat. Taxi’s rijden af en aan (zij nog wel!) en overal zie je vlaggen. Ook zijn er veel checkpoints waar militairen wederom auto’s onderzoeken. De ruimtes rondom de stadiums zijn militair gebied en overal zie je wel een militair, politieman of vrijwillig voor Olympische Spelen. Zonder pasjes en dergelijke kom je hier nergens.
Er is dus zeker een grote kloof tussen ons westerlingen en deze Chinezen. Het alfabet begrijpen de meeste niet, met een geschreven adres kom je gewoon niet bij je hostel aan. Wat dat betreft staat Zuid-Korea velen maler dichter bij de Westerse wereld, dan China. Het verschil is echt groot.
Morgen gaan we waarschijnlijk de binnenstad in.
Groeten,
Henk
P.S. Een toets op mijn telefoon doet het niet meer. Dus als jullie sms’jes ontvangen zonder de ‘G’, ‘H’ of ‘I’, dan weten jullie waarom. Misschien dat Martin nog een nieuw mobieltje kan aanraden?
04 Augustus 2008 - 10:20
Annemarie:
.... -
05 Augustus 2008 - 09:22
Johan:
kan jurre nog wat vertellen over zijn stapervaringen?
gaan jullie zaterdag trouwens naar de wegwedstrijd voor mannen?
ik zet 5 uur men wekker, want van 5 tot 8 is het op de buis. dat is voor jullie van 13 tot 16 uur??? dat wordt lastig voor jurre om dat te halen na weer een avondje ouderwets deurzakken! -
05 Augustus 2008 - 10:11
JJ:
Johan, zoals vaak na een eerste mooie stapavond viel de tweede flink tegen. Onze fijne Britse vriend was er niet en het was meer lopen dan uitgaan. Maar goed, wie maalt erom? Nu dus in Peking, warm mac! Wel tof om in de communistische heilstaat te zijn. De wegwedstrijd zondag begint om 5.00 uur NL tijd, hier is het dan 11.00. NL. zal wel vanaf uurtje of 8/9 uitzenden. Wij zullen het in het HHH zien. Eerst naar badminton, dan daarheen, beter te volgen... Goeie dag maestro!